Proč díky „zdravé“ snídani nehubneme?

- Komerční sdělení -aktuality

Zabiják štíhlé linie nebo moderní trend shazování nadbytečných kilogramů. Dva protikladné názory na zdánlivě nevinný druh snídaně v podobě chutných cereálií. Otázka zní, zda dokážou skutečně pomáhat při hubnutí, nebo naopak způsobují přibývání na váze.

Sacharidy a ovoce k snídani nemusí být tou nejvhodnější volbou.
Za všechno může cukr navíc

Müsli známé dříve pod zažitým pojmem cereálie si našli své místo na stolech domácností. Většinou zpříjemňují začátek dne, chutnají a vypadají výborně a vzbuzují dojem, že prospívají zdraví. Kromě toho se jim připisuje ještě jedna schopnost – snižování tělesné váhy. Müsli sestávají z různých druhů cereálií. Jejich základem jsou většinou ovesné vločky doplněné o směs jiných obilovin. Typické pro toto jídlo jsou také přidané ořechy různých druhů, semínka rostlin, sušeného ovoce a někdy i cukru. Odborníci se domnívají, že rozdíl mezi dobrými a méně vhodnými cereáliemi spočívá právě v přidaném cukru. Čím více rafinovaného cukru najdeme v tomto druhu potraviny, tím máme větší riziko, že se nadbytek energie uloží v těle v podobě tuku.

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne

Přestože nové výzkumy varují, že pokud si máme vybrat mezi konzumací zdravého nebo nezdravého jídla na začátku dne, raději bychom neměli jíst vůbec. Odbornice na výživu Monique Tello pro Harvard Health Publishing vysvětluje, že konzumace obilovin s přidaným cukrem, sladkých rohlíků či palačinek hned ráno negativně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a inzulínu. Poslední zmiňovaná látka se uvolňuje ze slinivky břišní a je potřebná při zpracovávání sacharidů. „Vysoké hladiny inzulínu způsobují přeměnu zásob cukru na tukové buňky, které jsou pro nás zásobníkem energie a tvoří tak tělesný tuk,“ vysvětluje nutriční specialistka.

Když se vyplatí číst obaly potravin

Nejhorší látkou, která zpátky müsli je rafinovaný cukr. Jedná se o běžně používanou surovinu vyrobenou z cukrové řepy. V odborných kruzích patří do skupiny disacharidů, které jsou v podstatě složeny ze dvou molekul jednoduchého cukru. Přibližně stogramová porce müsli v některých případech obsahuje více než 50 g sacharidů. V rámci této skupiny se však objevuje ještě jedna položka v podobě přidaného cukru. Porce cereálií tak může mít i přes 15 g obyčejného cukru. Zbytek tvoří kvalitní bílkoviny z obilovin, ořechů a semen rostlin. Kromě toho se v müsli nacházejí i tuky.

Tipy, které vám zlepší zdraví do jedné minuty
Přidaný cukr nesvědčí štíhlé linii

Podepisuje se pod přírůstek na hmotnosti, zvyšuje riziko vzniku cukrovky, vede k vyššímu krevnímu tlaku. Magazín Journal of Physiology si posvítil na souvislost mezi zdravím našeho mozku a stravováním, které je založeno na pojídání většího množství cukru. Podle jeho zjištění konzumace většího množství této látky a nízký příjem takzvaných zdravých tuků negativně ovlivňuje takzvané kognitivní funkce, k nimž patří lepší paměť, schopnost soustředit a učit se.

Hlad závisí na snídani

Pochutnávání si na sladkých jídlech hned v úvodu dne může mít na svědomí pociťování hladu po celý den. Důvodem je rychlý přísun energie a nárůst hladin inzulínu. Přidaný cukr v jídle, a platí to io cereáliích, zanechává pocit hladu během dne. Tento stav pak vyvolává reakci v podobě chuti na sladkosti. Podle Harvardské univerzity cukr, který náš organismus nedokáže zpracovat, se uloží do tukových zásob. Výsledkem tohoto procesu je vyšší tělesná hmotnost a zvětšení podkožního tuku.

Netřeba se jich vzdát, jen si správně vybrat

Správný výběr müsli je základem zdravého stravování. Nasměrovat nás mohou etikety potravin, na kterých je uveden celkový obsah sacharidů, přidaného cukru a nasycených mastných kyselin. Dobrou volbou jsou tak cereálie, které sestávají například z ovesných vloček, semen rostlin, ořechů a sušeného ovoce. Doplnit je můžeme nízkotučným mlékem, sójovým mlékem nebo bílým jogurtem.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek